DSC0401Спільний проект ЄС/ПРООН зібрав представників Європейського Союзу, Програми розвитку ООН в Україні, уряду України, парламентських комітетів, Міністерства регіонального розвитку, українських муніципалітетів, організацій співлласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та університетської спільноти для участі в Національному круглому столі, щоб обговорити результати та досягнення в сфері сталого міського розвитку України та процесу мобілізації громад.

Під час своєї вступної промови Директор ПРООН в Україні Янтомас Хімстра зазначив: «Позвитивні зміни у сфері розвитку міст сталися завдяки нашим спільним зусиллям та вашій відповідальності, ентузіазму та ініціативі. Ми щасливі взяти участь у цих змінах та надалі підтримуватимемо уряд України та українські громади задля забезпечення найвищих стандартів життя». 

 DSC0366Організатором конференції «Можливості та інновації для міського розвитку» став спільний Проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ). Проект представив власний досвід та методологію в сфері створення та розвитку ОСББ, успішної реалізації мікро-проектів у 25-ти малих українських містах, налагодження діалогу між громадою, міською владою та донорами.

За словами начальника управління житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Світлани Старцевої, держава успішно співпрацює з міжнародними партнерами задля провадження реформ у країні: «Політика Міністерства напрямлена на забезпечення громадян якісними послугами, які б відповідали європейським стандартам та потребам суспільства. Ми спільно будуємо громадянську свідомість».

 DSC0379«Важко об’єднати людей навколо спільної справи, особливо в містах та багатоквартирних будинках. Проекту ЄС/ПРООН МРГ це вдалося. Його міський компонент наразі успішно реагує на виклики, що стоять перед  державою: це і підвищення енергоефективності, і реформа з децентралізації. Все це допоможе країні вийти на новий етап розвитку», поділилася враженнями під час конференції проектний менеджер Представництва Європейського Союзу в Україні Мирослава Дідух.

З метою підтримки реформи житлово комунального-сектору України з липня 2015 року Проект ЄС/ПРООН МРГ розпочав діяльність щодо створення та розвитку ОСББ, Асоціацій ОСББ та формування стратегій сталого розвитку міст. За період 2015-2016 року Проектом  та міськими партнерами спільно було створено та фінансово підтримано ініціативи співвласників 358 ОСББ та  реалізовано 51 мікропроект щодо  відновлення соціальних об’єктів міст на загальну суму - 70,3 млн.грн від ЄС/ПРООН. Переважна частина  (90%) від реалізованих ініціатив ОСББ  - це енергозберігаючі заходи (заміна вікон, утеплення дахів, встановлення індивідуальних теплових пунтків, термомодернізація), що дозволяє співвласникам ОСББ економити власні кошти на споживанні комунальних послуг.

 DSC0352Нині Проект ЄС/ПРООН МРГ знаходиться на новому етапі співпраці з містами-партнерами – спільної розробки стратегій розвитку міст громади (ОСББ) та влади.  Під час конференції були розроблені відповідні рекомендації до муніципалітетів щодо стратегічного планування розвитку власних міст на принципах Цілей сталого розвитку ООН.  Це дозволить вивести українські міста на якісно новий рівень діалогу на національному та світовому рівнях. Учасники також визначили пріоритети та механізми для подальшого розвитку співпраці між Урядом, донорами та громадами для підтримки сталого розвитку муніципалітетів у контексті реформи децентралізації та місцевого самоврядування.

Проект ЄС \ ПРООН МРГ діє з 2008 року у всіх 24-х областях України. Третя фаза Проекту впроваджується протягом 2014-2017 років із загальним бюджетом 23.8 млн. євро, наданих Європейським Союзом (23 млн. євро) та ПРООН (800,000 євро).  Мета Проекту - сприяння сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні шляхом зміцнення спільного управління та заохочення громадських ініціатив у селах та містах України. За всі три фази Проекту МРГ було підтримано понад 3.800 місцевих ініціатив, 5.6 млн. людей покращили своє життя. Новим компонентом Третьої фази Проекту став  Компонент з розвитку міст, що охопив 25 малих міст у 12 областях України.

МРГ в соціальних мережах

Наші контакти

Адреса: 01601, м. Київ, вул. Еспланадна, 20, офіс 704-708
Тел.: +38 (044) 253 59 75, Fax: +38 (044) 253 59 73