DSCN5991З 14 по 16 жовтня 2015 року на Івано-Франківщині в рамках діяльності спільного Проекту ЄС \ ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ) відбувся кластерний тренінг щодо вивчення результатів спеціального пілотування області з енергоефективності під час Другої фази Проекту. Регіональні координатори Проекту МРГ з Волинської, Закарпатської, Львівської, Чернівецької, Тернопільської та Івано-Франківської областей спільно з лідерами громад, представниками органів влади усіх рівнів, науковцями, технічними експертами, представниками громадських організацій та приватного сектору ознайомилися з результатами впровадження мікро-проектів громад із використанням енергії сонця. 
DSCN5849

Основною метою даного навчально-ознайомчого візиту було поінформувати учасників із семи областей України про успішні практики впровадження технологій альтернативної енергетики, зокрема, з генерації сонячної енергії, обговорення результатів, проблем, шляхів їх подолання, перспектив застосування у майбутньому та можливість подальшого вдосконалення. 

Під час семінару кожна область представила результати впровадження мікро-проектів своїх громад. Учасники заходу також відвідали три об’єкти у Косівському районі Івано-Франківській області – в селах Тюдів, Яворів та Рожнів – та обговорили особливості використання інноваційних технологій в сфері енергоефективності, наприклад, використання відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) для оптимізації систем опалення на соціальних об’єктах.

 

DSCN5998Представники кожної з областей визнали ідею проведення такого кластерного (регіонального) заходу вдалою. Такий метод сприяє кращому розумінню специфіки виробітку електроенергії з енергії сонця та більш ефективному використанню цих результатів у нових проектах. Також учасники спільно визнали за доцільне науковим установам та навчальним закладам використовувати вже реалізовані проекти як своєрідні майданчики для досліджень та популяризації інноваційних ідей в сфері енергозбереження та енергоефективності.

Загальні висновки та рекомендації Семінару

Технічні рекомендації

Список учасників

Договори про підключення з Обленерго: Договір 1 Договір 2

Зразки документів по селу Рожнів: Рожнів 1  Рожнів 2

Договір з Прикарпаттяобленерго про вуличне освітленння с.Тюдів

Досвід Івано-Франківської області

Досвід Львівської області

Досвід Вінницької області

Досвід Закарпатської області

Досвід Волинської області

Досвід Тернопільської області

МРГ в соціальних мережах

Наші контакти

Адреса: 01601, м. Київ, вул. Еспланадна, 20, офіс 704-708
Тел.: +38 (044) 253 59 75, Fax: +38 (044) 253 59 73